В северното подножие на Средновековния град Червен речната долина е малко по-широка. Местността от другата страна на реката се нарича „Селище“. Вероятно е била обитавана през различни епохи, както се подразбира от наименованието. Тук, над реката е съществувал мост, който е свързвал античния път в Московски дол с пътя водещ към входа на крепостта.

Вторият тунел в Червен
Северното водоснабдително съоръжение в Червен

Днес, нашият екип обходи района. Натъкнахме се на интересни неща, но най-силно привлече вниманието ни най-скритото… Забелязахме странен съвременен покрив, боядисан в зелен цвят, разположен непосредствено под скалите на крепостта. Всичко наоколо е така обрасло, че трудно можехме да предположим какво всъщност е покрито там. Храсти и висока трева, сред която има и доста коприва, преграждат достъпа до нашата цел. Но любопитството надделя…

Според извършените проучвания, на това място вероятно е била изградена многоъгълна късноантична кула. Защитавала е стратегическият мост. Но след проучване се оказва, че в нейната основа има тунел.

Навлязохме в тунела и въображението ни започна да се разпалва. Вероятно оттук тунелът отвежда на другия бряг на реката и така е можело да се избяга от крепостта или пък да се отведе войска в тила на врага…

Каменният свод на тунела в Червен

Свечерява се. А в мрака, тъмнината на нощта, като че ли се слива с онази от подземния тунел. Тъмнината и влагата на подземието предизвикват неприятни асоциации. Обстановката в тунела наподобява на средновековна тъмница. Но сред екипа ни има специалисти, които бързо ни отрезвиха и прекършиха разпаленото ни въображение. От тях научихме, че в миналото всичко в живота е било много добре планирано и практично. Тунелът отвежда до извор, а от този извор, градът се е снабдявал с вода. Това, като че ли е било основното предназначение на подземния проход.